T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / MUDANYA - Mudanya Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve uygulamaktadır

ALAN HAKKINDA GENEL TANITIM

( F O T O Ğ R A F L A R I     B Ü Y Ü T M E K     İ Ç İ N     T I K L A Y I N I Z )

03-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-201803-12-2018Bilişim Lab2016Bilişim Lab2016Bilişim AlanıBilişim AlanıBilişim AlanıBilişim Alanı

11-01-201811-01-2018

27-04-2018

    Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, depolanmasında, işlenmesinde ve bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan  iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir. Bilişim teknolojisi iletişim ve bilgisayar sistemleriyle bağlanabilen bilgi hizmetlerinin tamamı için kullanılan bir kavramdır.

    Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri alanı altında;

 

  • Veritabanı Programcılığı

 

dallarında Türkiye'de Bilişim sektöründe bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması ile sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir.Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve ÖğretimProgramının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığı'nda görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları ve meslek elemanlarıyla iş birliği içinde çalışılmıştır.Bilişim alanı için toplam 135 modül (yaklaşık 8000 sayfa) hazırlanmaya devam etmektedir. Belli zamanlarda da modüllerin içeriği güncellenerek piyasa ile eğitim sistemi paralelliği sağlanacaktır.Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.

Bilişim Teknolojileri Alanı Altında Bulunan Dallar

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı altında bulunan dallar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

 

Veri Tabanı Programcılığı Dalı

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

ALANDA OKUTULAN DERSLER

VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI DALI

10.SINIF:

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri, Programlama Temelleri, Bilişim Teknik Resmi, Mesleki Gelişim, Ofis Programları

11.SINIF DERSLERİ:

Nesne Tabanlı Programlama, Veri Tabanı, Gelişmiş İnternet Uygulamaları

12.SINIF DERSLERİ:

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ

Gelişmiş internet Uygulamaları, Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

                                            Mezunların Dallara Göre İstihdam Alanları

Bu alandaki mesleklerin teknolojideki gelişmelerin sonucunda sürekli gelişmesinden ve yaygınlaşmasından dolayı bu mesleklerde iş bulma imkanları oldukça geniştir. 
Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri açabilirler.
Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Veri Tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Bilişim Sektörünün Ülkere Katkısı ile ilgili haberimiz için tıklayınız.

Bilişim Teknolojileri Alan Tanıtım Sayfası için tıklayınız.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.03.2016 - Güncelleme: 22.03.2023 12:36 - Görüntülenme: 8495
  Beğen | 20  kişi beğendi