Moda Tasarımı Teknoloileri

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANIN TANIMI

Moda Tasarım Teknolojileri Alan Tanıtım Sunusu (PDF Dökümanı) indirmek için tıklayınız.

MODA TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANIN TANIMI

Moda Tasarım Teknolojisi alanı altında yer alan kadın giyim modelistliği, erkek giyim modelistliği, çocuk giyim modelistliği, iç giyim modelistliği, hazır giyim model makineciliği, deri giyim, kadın terziliği, erkek terziliği, kesim ve konfeksiyon makineleri bakım onarım dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Moda Tasarım teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır. GİRİŞ KOŞULLARI Öğrencilerin sağlık durumu, giyim üretim teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Alan programının toplam eğitim süresi, 9.sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Eğitim süresinin okul,işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı,  haftalık ders çizelgesi,dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

1.Temel matematik bilgisine sahip,

2.Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen,

3.Araç gereç kullanma becerisine sahip,

4.Geneli ve ayrıntıyı algılayabilen,

5.Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilecek,

6.Üç boyutlu giysiyi 2 boyuta indirerek kalıbını çıkarabilen,

7.Kalıbını çıkardığı giysinin dikim aşamasında da gerekli teknik bilgiye sahip,

8.Başkalarıyla uyumlu çalışma özelliği olan kimseler olmalıdır.

ALAN ALT DALLARI

1. Kadın giyim modelistliği,

2. Erkek giyim modelistliği,

3. Çocuk giyim modelistliği,

4. İç giyim modelistliği,

5. Hazır giyim model makineciliği,

6. Deri giyim,

7. Kadın terziliği,

8. Erkek terziliği,

9. Kesim,

10.Konfeksiyon makineleri bakım onarım dalları yer almaktadır

İSTİHDAM ALANLARI

1. Atölyeler,

2. Hazır giyim işletmeleri,

3. Modaevi-butik,

4. Makine teknik servis hizmeti veren işletmeler,

5. Makine ithalatı yapan firmalar,

6. Kendi iş yerleri

7. Üretim,Planlama,Pazarlama,Kalite Kontrol,Araştırma – Geliştirme.Tasarım v.b. yerlerde çalışabilirler.

Öğrenciler isterlerse meslek yüksek okulu ve fakülte düzeyinde eğitimlerine devam edebilmektedir.Bu alanda mesleki eğitim almış bir kişi tasarım yönünün güçlendirerek moda tasarımcılığı konusunda kendini geliştirebilir EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksekokullarının; - Tekstil, - Deri Konfeksiyon, - Moda Tasarımı - Giyim Üretim Teknolojisi bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler. Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde; - Giyim Endüstrisi Öğretmenliği, - Giyim Öğretmenliği, - Hazır Giyim Öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; - Giyim Endüstri Öğretmenliği, - Giyim Öğretmenliği, - Hazır Giyim Öğretmenliği, - Moda Tasarım, - Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan eş-değer belge verilir.

4.Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9.sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, giyim üretim teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.

1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.

2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.

3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.

4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.

5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.

6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır. İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, giyim, hazır giyim atölyeleri ve meslek elemanları ile işbirliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

2. Giyim üretim teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.

4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir. EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ Giyim üretim teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesindeki dersler ve bu derslerin altında yer alan modül içerikleri uygulanır.

Yayın: 07.04.2014 - Güncelleme: 17.03.2021 17:34 - Görüntülenme: 5093